Szentendre - Kiállítás
Artventura logo
Artventura logo

Szentendrei  kiállításunk  a Szentendrei Képtárban kerül megrendezésre.

 kiállítás ideje:2012.  április 27.-  május 25

kiállítás helyszíne:Szentendrei Képtár,  Szentendre, Fő tér 2-5.

Kiállításmegnyitó:       

Időpont: 2012. április 27., péntek 17:00  óra

A vendégeket köszönti: Kovács Judit címzetes megyei múzeumigazgató és Sándorné Vincze Viktória, Szentendre Város Polgármesteri Hivatala környezetvédelmi referense

A kiállítást megnyitja: Bauer Zsolt a REC PR munkatársa és Nyvelt Erik

Rendhagyó tárlatvezetést tart: Kroll Zsuzsa, MVGyOSZ esélyegyenlőségi felelőse

Környezetvédelmi Nyílt Napok: május 4. és május 18.

A kiállítás ideje alatt két környezetvédelmi nyílt napot rendezünk. A nyílt napokon ismeretterjesztő előadásokat, környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásokat szervezünk a látogatók számára, s rendhagyó vak tárlatvezetésben lehet része a gyerekeknek. A környezetvédelmi nap célja, hogy felkeltse a figyelmet a kiállítás és környezetvédelem iránt. Itt bemutatkozási lehetőséget kapnak az energiatakarékosság és a környezetvédelem területén tevékenykedő szervezetek.

Május 4-i környezetvédelmi nyílt nap:

 

10h-tól 15 h-ig Rendhagyó vak tárlatvezetés:

Vak tárlatvezető mutatja be az Artventura kiállítás műtárgyait, amelyek a diákok számára is tapinthatók.  A különleges, többfajta érzékelést lehetővé tevő tárlatvezetés nagy élmény minden látogatónak. A diákok megtudhatják, hogyan szereznek információt a vak emberek, s mit tehetnek saját maguk a környezetvédelemért. Tárlatvezető: Dr. Varga Szabolcs és Szuzi nevű vakvezető kutyája.

 

11h-tól Klein Ákos előadása- Gyöngybagolyvédelem

A Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány 1997-ben jött létre azzal a céllal, hogy a magyarországi gyöngybagolyállomány védelmét segítse aktív védelmi módszerekkel, szemléletformálással.

 Magyarországon a gyöngybagoly az emberi településekhez, épületekhez kötődik. Általában az egyházi épületek (templomok, kápolnák) tornyaiban költ. Speciális fészkelési igényei miatt máshol csak ritkán találja meg életfeltételeit. A napjainkban megszaporodott örvendetes templomfelújítások sajnos a tornyok lezárásával érnek véget, melyek következtében a költésben lévő baglyok elpusztulnak. Az 1996-os év tavaszára a magyarországi gyöngybaglyok (2000 párra becsült) állománya kb. ötödére esett vissza. Az Alapítvány célja e ritka és fokozottan védett állatfaj magyarországi aktív védelmének megszervezése. Ennek érdekében az alapítvány rendhagyó előadásokat és foglalkozásokat tart.

Az alapítvány elnöke, Klein Ákos a gyöngybaglyok családját mutatja be, illetve a gyöngybaglyokat veszélyeztető tényezőkre hívja fel a figyelmet.

A hülyeség korca című dokumentumfilm vetítése: A film 2055-ben egy pusztulásra ítélt világban játszódik. A film fő kérdése, hogy miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?

 

Május 18. Múzeumi Világnap- Környezetvédelmi Nyílt Nap

 

9h-tól 15 h-ig Rendhagyó vak tárlatvezetés:

Vak tárlatvezető mutatja be az Artventura kiállítás műtárgyait, amelyek a diákok számára is tapinthatók.  A különleges, többfajta érzékelést lehetővé tevő tárlatvezetés nagy élmény minden látogatónak. A diákok megtudhatják, hogyan szereznek információt a vak emberek, s mit tehetnek saját maguk a környezetvédelemért. Tárlatvezető: Dr. Varga Szabolcs és Szuzi nevű vakvezető kutyája.

 

10 h-10.50h-ig: Tóth Pál fizikai kísérletei az energetika  világában:

Tóth Pál fizikus rendkívüli előadásai segítenek a gyerekeknek, hogy játszva sajátítsák el a fizika alapvetéseit. Fizikai kísérletei a diákok környezettudatos energiafelhasználására adnak tippeket.  A bemutató demonstrációs eszközökkel színesített, maradandó élményt nyújtó, rendhagyó fizika óra, amely az energiatakarékosság és a környezetvédelem összefüggéseire hívja fel a diákok figyelmét.

11h-tól 11.45h-ig László János( Magyar Kerékpáros Klub elnöke) előadása – Közlekedjünk kerékpárral

A Magyar Kerékpárosklub (MK) 2002-ben alakult civil szervezet. Az MK fő célja a kerékpározás hazai terjedésének elősegítése, kultúrájának megteremtése. A szervezet fontos szereplője a közéletnek, szakmai segítséget nyújt a vonatkozó kormányzati döntések előkészítésénél. A klub küldetésének tekinti, hogy a kerékpár, mint közlekedési eszköz, elnyerje méltó helyét a mindennapi közlekedésben, illetve a kerékpározás váljék Magyarországon a környezettudatosság legfőbb szimbólumává!

László János előadása felvázolja a kerékpáros közlekedés magyarországi helyzetét. A diákok a kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályairól is kapnak felvilágosítást. Hasznos tudnivalók a mindennapi bringázásban!

 

Csoportok bejelentkezése:    telefonon- 20-2925474,     e-mail: info@artventura.hu                        

Artventura logo