Cegléd - Kiállítás
Artventura logo
Artventura logo

 

Kiállítás ideje: ápr. 2- ápr.22.

Kiállítás helyszíne: Kossuth Művelődési Központ és Könyvtár

                                  Cegléd, Kossuth tér 5/A      

 

Nyílt nap ideje: április 18. szerda

Környezetvédelmi Nyílt Nap:

A kiállítás ideje alatt április 18-án, szerdán környezetvédelmi nyílt napot rendezünk. A nyílt napon ismeretterjesztő előadásokat, környezetvédelemmel kapcsolatos aktivitásokat szervezünk a látogatók számára, s rendhagyó vak tárlatvezetésben lehet része a gyereknek.      Ezen a napon 10 h-tól 16 h-ig a  kiállítást vak tárlatvezető mutatja be a látogatóknak. Tárlatvezető: Dr. Varga Szabolcs 

10 h-tól  13 h-ig játékos foglalkozás: A Patkós Stúdió  saját tervezésű, környezetvédelmi játékainak kipróbálása
11h-tól:  Dr. Surányi Dezső, Pro Natura díjas professzor előadása: Környezeti nevelésről másképpen

13 h-tól:  Károly Tamás( Cegléd Városvédő és Szépítő Egyesület) előadása:  Épített környezetünk- Cegléd építészete

Surányi Dezső előadás:

KÖRNYEZETI NEVELÉS – MÁSKÉPPEN: A VIZUÁLIS SOKK JELENMTŐSÉGE

                                                        

 

1962-ben jelent meg Rachel Louise Carsonnagyhatású könyve a némává vált tavaszról, amelyben az élőlények száma megfogyatkozik, a madarak meg elhallgatnak – nem lévén jelen. Fél évszázad múltán a bajok sokasodtak: klímaváltozás, a világ számos pontján túlnépesedés és természetesen megnőtt élelemigény. Az ökológiai lábnyom viszont egyre nagyobb nyomatot hagy a Földünk színén. Történeti-ökológiával foglalkozó specialista egyet tehet: próbál sokk-terápiával hatni a környezetére, a világra.

(1) A Milka reklám tehene lila, sokak szerint – miért ne, pedig az átfestés helyett egy színes pokróc is megtenné. (2) A bakcsó meg szomorúan gubbaszt, már nem is emlékezhet arra, hogy valamikor nálunk is fészkelt és a gyerekek vakvarjúnak nevezték.

(3) A termelés célja csak az, minél többet és minél nagyobbat. Hát ez, tök, nem jó! (4) Monokultúrában termelni meg az alapvető tápanyagokat szinte elvárás lett, de hogy mi lesz a talajjal, az egy ideig még bírja… (5) Csak az egyfajtás táblákon az aszály, máskor meg a belvíz (6) sokkal nagyobb kárt tesz, mint a sokféleképpen hasznosított földeken (7). Gyakran nem jól sikerül a gyomirtás. Ugyan szép a pipacs, de nem a gabonaszemek között, mérgező is (8). A feleslegesen elpazarolt tápanyagok a felszíni vizekbe kerülnek, ez a zöld szín nem jót jelent! (9)

            (10) Legalább ekkora problémák vannak a nyersanyag kitermelésben is: ha nem annyira a környezetet, a kénbányászat az embert pusztítja szét… (11) Emlékezetes a nyersolaj kiömlés a Mexikói-öbölben, vagy egy-egy tanker balesete a tengeren (12) beláthatatlan katasztrófát idéz elő. (13) Nem kell mindig a szomszédba járni a példákét. Verespatak, majd Kolontár. Igaz a latin mondás: Ma nekem, holnap neked… (14) A kis Marcal folyócska is temetővé lett. (15)

A tengerek szintje meg egyre emelkedik. Mi lesz ezzel a bangladeshi asszonnyal tíz év múlva? (16) Egyik évben a szélvihar, a másikban felelőtlen csikk eldobás pusztította a fákat a Magas-Tátrában. (17) Szeméthegyek mindenütt, (18) meg műanyagzsák csendéletek. (19) A Tisza vize is szállít, (20) Szegednél elkészíthető az uszadék-leltár. (21) Kedves dolog a szemétgyűjtés hórukkal, de sokkal hatásosabb és csökkenő munka lenne, ha az elkövetők tennék rendbe, amit beszemeteltek. (Ezt nevezzük kismacska-effektusnak, amit piszkított, beleverik az orrát…) (22) Palackokbó lakóház? Már ez is lehetséges!

(23) Pusztulás a műemlékekben, és (24-28) pusztítás a kulturális kincseinkben (In memoriam kunhalmok…). Erre egy mostani buta törvény is „rásegíthet”… (29) A városi környezet meggyengíti a fák gyökérzetét, s viharban kidőlnek. (30) Szükség van a széntüzelésű erőművekre is, de nem így. (31) Megkívánja a civilizáció az úthálózat fejlesztését. (32) De így? (33) És a gyenge aszfaltot pedig szétjárják a járművek…

(34) Maradjon az út, még ha hosszabb is lesz így: egyesen – és völgy mélyén. (35) A hasonló forgalom, antihumánus és környezetkárosító. (36) Környezet barátabb bicikli: a váza bambuszból készült, de még 4.000 Eu. (37) Az albán Durres pontházai, 3 tömbben egy középnagy város. Jó ez? (38) Kedves program, de ezt alsóbb szinten kellene bonyolítani. (39) Ha tud gondolkodni a jövőn, milyen jövő vár utódaira?

(40) Ez a fa (vérszilva) viszont életerős és figyelemkeltő, pl. óvodáknál, iskoláknál és kórházaknál. (41) Húsvétra a keresztút, s ünneplés való, de nem punk-csibékkel hülyéskedés… (42) Legalább ennyire kell szeretni az érintetlen természetet, mint ahogy az árvízi pár simogattatja magát a Hernád vizével, mert akkor még beszélhetünk természetes idillről…

Artventura logo