December 9-én nyílik az Artventura kiállítás

Az ország tíz városát érinti az Artventura utazó kiállítás, melynek negyedik állomása lesz a győri. A Városi Művészeti Múzeum Napóleon-házában a fenntartható fejlődés, környezetvédelem témáját feldolgozó műveket a fogyatékkal élők is akadálymentesen megtekinthetik. Csütörtökön 17 órakor nyílik a kiállítás, melynek helyszínén pénteken környezetvédelmi nyílt nap lesz, ahová a területen dolgozó civileket, cégeket és helyi döntéshozókat is várják.

December 9-én, csütörtökön különleges, egyedülálló országjáró kiállítás érkezik Győrbe. Az Artventura névre hallgató utazó tárlat két részből áll. Az egyik az ország tíz nagyvárosában mutatkozik be, témája a környezet, a fenntarthatóság, az újrahasznosíthatóság.

A másik egy városról városra változó fotókiállítás. Győrben Szabó Béla, a városi Fotóklub Egyesület ügyvezető elnökének fényképei kerülnek a falakra. Az állandó tárlat műveinek egy része újrahasznosított, vagy éppen mások számára szemétnek tartott anyagokból készült, ezekkel alkotnak kontrasztot a természeti szépségeket ábrázoló fényképek.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy akadálymentesen látogatható fogyatékkal élők számára is. Bejárható kerekesszékkel, a gyengénlátók tájékozódását, mozgását pedig Breille-írás, vezetőszőnyeg és korlát segíti. A helyszínen audioguide bérelhető, az alkotások pedig kézzel is „megnézhetők”, formájuk, anyaguk megfogható. A tapintható tárlat a gyerekeknek is maradandó élmény.

A megnyitó utáni napon, pénteken 11 órától környezetvédelmi nyílt napra kerül sor, ahol a területen dolgozó cégek és civilek mutatkoznak be egymásnak, a döntéshozóknak és a nagyközönségnek. Ezen a napon a környezetvédelem területén jártas szakemberek tartanak előadásokat.

Ahogy Árpásy Miklós, az Artventura szervezője elmondta: a Magyarországon egyedülálló rendezvénysorozat tárgya a szórakoztató és elgondolkodtató kulturális élmények átadásán túl a környezetvédelem, és a fogyatékos emberek integrációja.

A kiállítással párhuzamosan zajlik a Zöldkrajcár játék. Ennek keretein belül bárkinek lehetősége van, hogy megnyerjen egyet az Artventura kerékpárjai közül, amihez elég néhány zöld cselekedet.

A kiállítás megnyitója december 9-én 17 órakor lesz Győrben, a  Városi Művészeti Múzeum Napóleon-házában (Király utca 4.), a környezetvédelmi napra 10-én 11 órától kerül sor. A különleges kiállítás díjtalanul tekinthető meg, nyitva január 3-ig, minden nap 10 és 18 óra között. 

További információ: Árpásy Miklós:  06 20 / 412-0731

 Az Artventura utazó környezetvédelmi interaktív tapintható művészeti kiállítás és road-show
a Környezet és energia operatív program keretében jött létre
Azonosító szám: KEOP-6.1.0/B/09-2009-0050