Középpontban a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem

Az ország tíz városát érinti az Artventura utazó kiállítás, amelynek következő állomása a szolnoki Aba-Novák Kulturális Központ. A fenntartható fejlődés és a környezetvédelem témáját feldolgozó műveket a látássérültek is akadálymentesen megtekinthetik.

Május 5-én, csütörtökön különleges, egyedülálló országjáró kiállítássorozat érkezik Szolnokra. Az Artventura névre hallgató utazó kiállítás két részből áll. Az egyik az ország tíz nagyvárosában mutatkozik be, témája a környezet, a fenntarthatóság, az újrahasznosíthatóság. A másik egy városról városra változó fotókiállítás.

Szolnoki fotóművészek fényképei kerülnek a falakra. A tárlat állandó alkotásait a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés problémái ihlették. A művek egy része újrahasznosított, vagy éppen mások számára szemétnek tartott anyagokból készült.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy akadálymentesen látogatható látássérültek számára is. A gyengén látók tájékozódását, mozgását Braille-írás, vezetőszőnyeg segíti. A helyszínen audioguide található, az alkotások pedig kézzel is „megnézhetők”, formájuk, anyaguk megfogható. A tapintható tárlat a gyerekeknek is maradandó élmény.

Május 13-án környezetvédelmi napra kerül sor, ahol a területen dolgozó cégek és civilek mutatkoznak be egymásnak és a nagyközönségnek. Ezen a napon a környezetvédelem területén jártas szakemberek előadásai várják az érdeklődőket.

A fenntartható fejlődés, a környezet védelme mindenkit érint. A kiállított művek is ezt a témát járják körül, és a nyílt napon jelen lévő szervezetek is ezzel foglalkoznak.

Ahogy Árpásy Miklós, az Artventura szervezője elmondta: a Magyarországon egyedülálló rendezvénysorozat tárgya a szórakoztató és elgondolkodtató kulturális élmények átadásán túl a környezetvédelem, és a fogyatékos emberek integrációja.

A megnyitó május 5-én, 17 órakor lesz Szolnokon az Aba-Novák Kulturális Központ I emeleti galériájában. A diákok számára meghirdetett környezetvédelmi napra szintén az Aba-Novák Kulturális Központban, május 13-án kerül sor. A különleges kiállítás díjtalanul tekinthető meg egészen május 24-ig, az Aba-Novák Kulturális Központ nyitvatartási idejében.

További információ és Zöldkrajcár játék: artventura.hu, Árpásy Miklós: 06 20 / 412 - 0731

Az Artventura utazó környezetvédelmi interaktív tapintható művészeti kiállítás és road-show
a Környezet és energia operatív program keretében jött létre
Azonosító szám: KEOP-6.1.0/B/09-2009-0050