Középpontban a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem

Az ország tíz városát érinti az Artventura utazó kiállítás, amelynek következő állomása az EDF Galéria. A fenntartható fejlődés és a környezetvédelem témáját feldolgozó műveket a látássérültek is akadálymentesen megtekinthetik.

Április 14-én, csütörtökön különleges, egyedülálló országjáró kiállítássorozat érkezik Szegedre. Az Artventura névre hallgató utazó kiállítás két részből áll. Az egyik az ország tíz nagyvárosában mutatkozik be, témája a környezet, a fenntarthatóság, az újrahasznosíthatóság. A másik egy városról városra változó fotókiállítás. 

Szegeden Molnár Gyula és Barkóczi Csaba fényképei kerülnek a falakra. A tárlat állandó alkotásait a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés problémái ihlették. A művek egy része újrahasznosított, vagy éppen mások számára szemétnek tartott anyagokból készült.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy akadálymentesen látogatható látássérültek számára is. A gyengén látók tájékozódását, mozgását Braille-írás, vezetőszőnyeg segíti. A helyszínen audioguide található, az alkotások pedig kézzel is „megnézhetők”, formájuk, anyaguk megfogható. A tapintható tárlat a gyerekeknek is maradandó élmény. 

Április 28-án környezetvédelmi napra kerül sor, ahol a területen dolgozó cégek és civilek mutatkoznak be egymásnak a döntéshozóknak és a nagyközönségnek. Ezen a napon a környezetvédelem területén jártas szakemberek előadásai és filmvetítések várják az érdeklődőket.

A fenntartható fejlődés, a környezet védelme mindenkit érint. A kiállított művek is ezt a témát járják körül, és a nyílt napon jelen lévő szervezetek is ezzel foglalkoznak. 

Ahogy Árpásy Miklós, az Artventura szervezője elmondta: a Magyarországon egyedülálló rendezvénysorozat tárgya a szórakoztató és elgondolkodtató kulturális élmények átadásán túl a környezetvédelem, és a fogyatékos emberek integrációja.

A helyszínt biztosító EDF DÉMÁSZ már több alkalommal támogatott olyan kiállítást, rendezvényt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fenntartható fejlődés és a környezetvédelem fontosságára, ezért örömmel adnak otthont az utazó kiállítás szegedi helyszínének is. Az EDF DÉMÁSZ fenntartható fejlődés melletti elkötelezettségét jól bizonyítja, hogy olyan termékeket és szolgáltatásokat nyújt ügyfelei számára, amelyek energiahatékonyak és elősegítik a környezet védelmét – jövőbarát módon.

A megnyitó április 14-én, 17 órakor lesz Szegeden az EDF Galériában (Klauzál tér 9.), a diákok számára meghirdetett környezetvédelmi napra szintén az EDF Galériában, április 28-án kerül sor. A különleges kiállítás díjtalanul tekinthető meg egészen május 3-ig, minden nap 10 és 19 óra között.

További információ és Zöldkrajcár játék: artventura.hu, Árpásy Miklós: 06 20 / 412 - 0731

Az Artventura utazó környezetvédelmi interaktív tapintható művészeti kiállítás és road-show
a Környezet és energia operatív program keretében jött létre
Azonosító szám: KEOP-6.1.0/B/09-2009-0050