Az ország tíz városát érinti az Artventura utazó kiállítás, melynek következő állomása a Kölcsey Központ. A fenntartható fejlődés, környezetvédelem témáját feldolgozó műveket a fogyatékkal élők is akadálymentesen megtekinthetik. Hétfőn 11 órakor nyílik a kiállítás, melynek helyszínén 16-án környezetvédelmi nap lesz, ahová a területen dolgozó civileket, cégeket és helyi döntéshozókat is várják.

Március 7-én, hétfőn különleges, egyedülálló országjáró kiállítássorozat érkezik Debrecenbe. Az Artventura névre hallgató utazó kiállítás két részből áll. Az egyik az ország tíz nagyvárosában mutatkozik be, témája a környezet, a fenntarthatóság, az újrahasznosíthatóság. A másik egy városról városra változó fotókiállítás.

Debrecenben Szilágyi Attila és Oláh János fényképei kerülnek a falakra. Az állandó tárlat alkotásait a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés problémái ihlették. A művek egy része újrahasznosított, vagy éppen mások számára szemétnek tartott anyagokból készült.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy akadálymentesen látogatható fogyatékkal élők számára is. Bejárható kerekesszékkel, a gyengénlátók tájékozódását, mozgását pedig Breille-írás, vezetőszőnyeg segíti. A helyszínen audioguide bérelhető, az alkotások pedig kézzel is „megnézhetők”, formájuk, anyaguk megfogható. A tapintható tárlat a gyerekeknek is maradandó élmény.

A március 16-án környezetvédelmi napra kerül sor, ahol a területen dolgozó cégek és civilek mutatkoznak be egymásnak, a döntéshozóknak és a nagyközönségnek. Ezen a napon a környezetvédelem területén jártas szakemberek előadásai és filmvetítések várják az érdeklődőket.

A fenntartható fejlődés, a környezet védelme mindenkit érint. A kiállított művek is ezt a témát járják körül, és a nyílt napon jelen lévő szervezetek is ezzel foglalkoznak.

Ahogy Árpásy Miklós, az Artventura szervezője elmondta: a Magyarországon egyedülálló rendezvénysorozat tárgya a szórakoztató és elgondolkodtató kulturális élmények átadásán túl a környezetvédelem, és a fogyatékos emberek integrációja.

A megnyitó március 7-én, 11 órakor lesz Debrecenben, a Kölcsey Központban (Hunyadi u. 1-3.), a környezetvédelmi napra 16-án kerül sor. A különleges kiállítás díjtalanul tekinthető meg, nyitva március 22-ig, minden nap 10 és 19 óra között.

További információ és Zöldkrajcár játék: artventura.hu, Árpásy Miklós: 06 20 / 412 - 0731

Az Artventura utazó környezetvédelmi interaktív tapintható művészeti kiállítás és road-show
a Környezet és energia operatív program keretében jött létre
Azonosító szám: KEOP-6.1.0/B/09-2009-0050