Az ország tíz városát érinti az Artventura utazó kiállítás, melynek hatodik állomása lesz az egri. A Dobó István Vármúzeumban a fenntartható fejlődés, környezetvédelem témáját feldolgozó műveket a fogyatékkal élők is akadálymentesen megtekinthetik. Pénteken 15 órakor nyílik a kiállítás, melynek helyszínén később környezetvédelmi nyílt nap lesz, ahová a területen dolgozó civileket, cégeket és helyi döntéshozókat is várják.

Február 4-én, pénteken különleges, egyedülálló országjáró kiállítás érkezett Egerbe. Az Artventura névre hallgató utazó tárlat két részből áll. Az egyik az ország tíz nagyvárosában mutatkozik be, témája a környezet, a fenntarthatóság, az újrahasznosíthatóság, a másik egy városról városra változó fotókiállítás, Egerben Szerencsi Gábor képei kerülnek a falakra. 

Az állandó tárlat műveinek egy része újrahasznosított, vagy éppen mások számára szemétnek tartott anyagokból készült, ezekkel alkotnak kontrasztot a természeti szépségeket ábrázoló fényképek. A megnyitón a vendégeket köszönti Dr. Veres Gábor megyei múzeumigazgató, az eseményt megnyitja Bárdos Ferenc, az Életfa Környezetvédő Szövetség ügyvezetője.

A kiállítás egyik különlegessége, hogy akadálymentesen látogatható fogyatékkal élők számára is. Bejárható kerekesszékkel, a gyengénlátók tájékozódását, mozgását pedig Breille-írás, vezetőszőnyeg és korlát segíti. A helyszínen audioguide bérelhető, az alkotások pedig kézzel is „megnézhetők”, formájuk, anyaguk megfogható. A tapintható tárlat a gyerekeknek is maradandó élmény.

Február 7-én, hétfőn környezetvédelmi estre kerül sor, 18 órától Erőss István Tanszékvezető, egyetemi docens tart előadást Természet és Művészet címmel ahol a területen dolgozó cégek és civilek mutatkoznak be egymásnak, a döntéshozóknak és a nagyközönségnek. 16-án, szerdán környezetvédelmi nyílt nap lesz, ahol a gyerekek játék keretében ismerkednek a szelektív hulladékgyűjtéssel.

Kiss Ferenc A Tisza-tó gyerekszemmel, Ritenbacher Ödön hulladékhasznosítás, hulladékgazdálkodás címmel tart előadást. A többi előadáson a kulturális örökségvédelemről és a természetről, a Parlagi sasról valamint a természettudós Gárdonyiról is hallhatunk.

Ahogy Árpásy Miklós, az Artventura szervezője elmondta: a Magyarországon egyedülálló rendezvénysorozat tárgya a szórakoztató és elgondolkodtató kulturális élmények átadásán túl a környezetvédelem, és a fogyatékos emberek integrációja.

A kiállítással párhuzamosan zajlik a Zöldkrajcár játék. Ennek keretein belül bárkinek lehetősége van, hogy megnyerjen egyet az Artventura kerékpárjai közül, amihez elég néhány zöld cselekedet.

A kiállítás megnyitója Február 4-én, pénteken 15 órakor lesz Egerben, a Dobó István Vármúzeumban (Dobó-bástya), a környezetvédelmi napra 16-án kerül sor ugyanitt. A különleges kiállítás és a programok díjtalanul látogathatók, nyitva február végéig. 

A vendégeket köszönti:

Dr. Veres Gábor megyei múzeumigazgató
Árpásy Miklós a Paradicsom Turisztikai, Kulturális és Sport Klub elnöke

A kiállítást megnyitja:

Bárdos Ferenc az Életfa Környezetvédő Szövetség ügyvezetője
közreműködik Barkó Tamás, az Ability Park munkatársa

A kiállítás megtekinthető 2011. február 25-ig.
 

További információ és Zöldkrajcár játék: egrivar.hu, artventura.hu, Árpásy Miklós: 06 20 / 412 - 0731

Az Artventura utazó környezetvédelmi interaktív tapintható művészeti kiállítás és road-show
a Környezet és energia operatív program keretében jött létre
Azonosító szám: KEOP-6.1.0/B/09-2009-0050